top of page

Een dag in Pretoria

Zuid-Afrika heeft 3 hoofdsteden, Kaapstad, Bloemfontein en Pretoria. In deze blog beschrijf ik een bezoek vanuit Johannesburg naar Pretoria die ik samen met een lokale gids heb gemaakt. We zijn

met de trein van Parkstation (Johannesburg) naar Hatfield gereisd.

De trein is een prima vervoersmiddel aangezien het een stuk goedkoper is dan met de Uber naar Pretoria. Daarnaast rijdt deze netjes op schema en kun je gemakkelijk een kaartje kopen op het station.


Union Buildings

Vanaf het Hatfield station hebben we een bus gepakt naar het ‘Witte Huis’ van Zuid-Afrika, de Union Buildings. Dit is het kantoor van president Cyril Ramaphosa en gelegen aan een keurig aangelegd park met een aantal standbeelden.


Zonder gids, zou dit een vrij gewoon park zijn. Dankzij de aanwezigheid van iemand met kennis van dit gebied, heb ik veel kunnen leren over hoe de er eigenlijk is opgebouwd naar de 'apartheid' toe.

Nederland speelt hier een grote rol in het verhaal. Het zijn Nederlandse ‘strijders’ die hier worden geëerd, ze hebben zich in begin 19e eeuw ingezet tegen de inval van de Britten. Het gaat hier dus om de historie voor de ‘apartheid’ officieel werd.


In het midden van het park staat ook een gigantisch standbeeld van Nelson Mandela, deze staat hier sinds 2013. Naar mijn mening is dit eigenlijk vrij laat dat het beeld werd geplaatst, hij heeft een enorme impact gehad op het leven van de Afrikaanse bevolking en dit had wel eerder erkend mogen worden.


Wat opvalt aan dit park, zijn een paar tenten met een tuintje die bij de ingang van het park staan. Dit zijn mensen van de Khoisan gemeenschap. De oorspronkelijke bewoners van dit Zuid-Afrikaanse gebied. Ze zijn sinds de kolonisten aan land waren gekomen, van het land verjaagd en hebben nooit hun rechten meer terug gekregen. In Zuid-Afrika zijn 7 oorspronkelijke talen, en die van hun is er niet één van. In 2019 is de Khoisan Koning naar Pretoria gelopen om met de president in gesprek te gaan hierover. Tot nu toe heeft de president nog niet naar ze omgekeken. Wel heeft hij toegezegd dat ze in rust daar op het gebiedje mogen verblijven. Weliswaar zonder stromend water en zonder elektriciteit, omgeven in een perfect onderhouden park.

Als ik hier niet met een gids was geweest, had ik dit gebied waarschijnlijk gezien als gewoon een mooi park. Nu daarentegen, is het een plek met herinneringen aan de meneer die ik heb gesproken over liefde en de kracht die hij haalt uit de omstandigheden waarin hij leeft. Van de mensen die hier wonen en hun tenten heb ik geen foto gemaakt uit respect. Ze doen het niet om publiciteit, ze wachten gewoon rustig af tot hun taal ook erkend wordt door de president en de rest van het land. In dit artikel vindt je meer informatie over wat er hier gebeurd. Het is een wat ouder artikel, maar ze zijn er dus nog steeds! https://www.news24.com/citypress/news/khoisan-settlers-refuse-to-move-from-the-union-building-20210627

Pretoria Centrum

De hoge South African Reserve Bank torens steken hier donker af tegen de strak blauwe lucht. Een groot

afgezet terrein waar veel geld in omgaat. Allemaal leuk en aardig, het theater interesseerde me meer. Deze viel van de buitenkant echter best wel tegen, van de binnenkant is het al iets indrukwekkender al kan een tour maken alleen op afspraak. Dit kan wel georganiseerd worden als theater je het staatstheater graag een keer wilt bezoeken!

Het plein in het centrum is omgeven door een mix van oude Nederlandse en Engelse gebouwen. De trapgevels herkennen we wel. Het is verder een rustig centrum vergeleken met die van Johannesburg zelf.


Voortrekker Monument

Vanaf het centrum zijn we met de Uber naar het Voortrekkersmuseum gegaan. Om eerlijk te zijn sprak het mij niet echt aan vanaf een afstand. Toen ik daar eenmaal aankwam, veranderde mijn mening in een keer. Dit is echt een MUST see wanneer je in Johannesburg bent en geïnteresseerd bent in historie.


Aangezien het gebouw op een heuvel staat, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Koop een kaartje en je wandelt echt een prachtig gebouw binnen waar het licht van de zon een spel speelt met gedecoreerde muren. Het vertelt een verhaal over de Nederlanders die vertrokken uit Pretoria om hun eigen staat te richten zonder de Britse invloeden. De expositie in de kelder is echt goed in elkaar gezet en het prikkelt al je zintuigen. Hier wil je echt naartoe! Een bezoek aan dit monument is wederom aan te raden mét gids aangezien er geen bordjes met uitleg staan.
1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page