top of page

Veiligheid in Zuid-Afrika

Als je online opzoekt gaat naar de veiligheid in Zuid-Afrika, kom je al snel verhalen over criminaliteit tegen. Het is inderdaad zo dat het wat minder veilig is dan in Nederland, maar deze lat ligt natuurlijk erg hoog. Hieronder een paar tips waarmee jij je veilig kunt voelen tijdens je reis in Zuid-Afrika.1. Veiligheid in de avond: Wil je graag op pad, ergens uit eten of naar een feestje, ga met de auto. Dit kan in Zuid Afrika prima met een Uber (controleer het kenteken) of met je gids en zijn auto. Stap in en uit dicht bij de entree en zo kun je prima ’s avonds leuke plekjes bezoeken. Bij ons kun je ook zo boeken dat het diner inclusief is. Zo hoef je ’s avonds nergens naartoe en heb je jouw heerlijke maaltijd in je accommodatie. Nog een kleine tip: hier wordt geadviseerd om niet de app Bolt te gebruiken. Dit werkt hetzelfde als Uber, maar is goedkoper en wordt minder gecontroleerd.


2. Veiligheid in een Township: Een Township bezoeken is echt hartstikke bijzonder en zo interessant, vooral als je met gids gaat!

Guide-in-Durban

Hij weet precies wat en waar te zien is en kent vaak ook nog eens mensen uit de buurt waardoor je je op je gemak voelt en makkelijk een praatje maakt met anderen.

Zelf ben ik in mijn eentje naar Soweto gegaan in Johannesburg. Lekker eigenwijs, maar uiteindelijk ben ik alleen op de hoofdstraat geweest en in het Mandela Huis. Wist ik veel waar ik naartoe moest.. nu zou ik er eerder voor kiezen om met een gids te gaan. Ga wel voor een gids die met trots kan vertellen over de wijk, niet iemand die vooral de ‘armoede’ benadrukt in de tour. Een Township is namelijk vaak het thuis van inspirerende artiesten en entrepreneurs. In Durban ken ik een fantastische gids die zijn woonplaats graag aan jou wilt laten zien.


3. Veiligheid in de natuur: Ga je hiken of wandelen, blijf op de paden. Deze zijn er niet voor niets, daarbuiten is het leefgebied van flora en fauna en die wil je natuurlijk respecteren. Verdwalen in een natuurreservaat in Zuid-Afrika is toch minder prettig lijkt me. Er komt nog een blog over hiken in Clarens en hoe je de wandeling het beste niet kunt doen, mijn eigen 'doe het zelf' instelling is niet altijd even handig. Wil je een goed voorbeeld hebben van hoe het wél kan, dan volgt er binnenkort een verhaal over mijn hike in Drakensberge mét gids, veel beter! Op de onderstaande foto, Adrien, de gids in Clarens die écht alles weet van de gebergtes daar en die je graag meeneemt op avontuur. Had ik hem maar eerder ontmoet..

Guide in Clarens

4. Veiligheid op Safari: Op safari volg je ook de regels die ze daar hebben. Ga bijvoorbeeld niet te dicht langs een olifant rijden, daar kunnen ze van schrikken (en jij dus ook..). Als je je telefoon uit het raam hebt zodra je de olifant ziet, hou deze buiten het raam. Trek je deze plotseling naar binnen, wordt de olifant nieuwsgierig en kan deze ineens erg dichtbij komen. Laat alle dieren lekker met rust, zij blij, jij blij!

Olifant in Zuid Afrika

5. Veiligheid De classic: Loop niet te koop met waardevolle spullen. Als je rondloopt hoeven jouw juwelen en dure camera niet altijd in het zicht te zijn. Laat deze in de accommodatie of berg ze goed op. Zelf neem ik (als ik er aan denk) soms een kopie van mijn paspoort mee voor de zekerheid. Mijn echte paspoort stop ik in een kluisje in de accommodatie.


6. Veilig pinnen: Vraag aan mensen van de accommodatie waar je kunt pinnen. Volg gewoon hun advies op en zorg vervolgens dat niemand over je schouder meekijkt als je geld opneemt. Op veel plaatsen kun je met je mastercard betalen, maar tegenwoordig ook bijna overal kun je kosteloos betalen met je normale bankpas. Je hoeft dus ook geen enorme bedragen mee te nemen overdag. Met ongeveer 200 rand kun je al net af en toe iets betalen waar je niet kunt pinnen. Vergeet niet om je bankpas op Wereld te zetten voor je vertrekt!


7. Wees vriendelijk! Iemand vertelde mij, dat als je in een wijk bent waar je je niet helemaal op je gemak voelt, je vooral mensen kunt groeten. Mensen herkennen je dan en zullen ook aardig tegen jou zijn. Je straalt dan gemak en comfort uit in plaats van angst en zo raak je soms ook spontaan in gesprek met nieuwe mensen, heerlijk toch?!

Be Kind in South Africa

Conclusie: Zuid-Afrika is een ideale reisbestemming voor avonturiers en mensen die houden van mooie uitzichten en bijzondere ontmoetingen. Ga er naartoe met een open houding, volg je intuïtie en maak de beste herinneringen!

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page