top of page

Bezoek Ambositra

Ambositra is een klein plaatsje dat je gemakkelijk voorbij rijdt. Toch kan ik uit ervaring vertellen dat je hier wel zeker een nacht wilt doorbrengen als je de lokale cultuur wilt snuiven en een Malagasy maaltijd wilt proberen.

In deze blog lees je meer over hoe ons verblijf eruit zag en wat je hier onder anderen kunt doen. Ik was hier samen met mijn ouders en de chauffeur/gids.

Een zebu voor Ambositra

Vanuit Fianarantsoa reden we in ongeveer 5 uur naar Ambositra. Tijdens de lunch kwamen we weer enkele reizigers tegen die we al veel vaker hebben gezien op verschillende plaatsen. Altijd gezellig! Bij het Artisan hotel werd er een lokale dans opgevoerd onder begeleiding van trommels en een klein gitaartje. Het was een vrolijk geheel door de kleuren van de kleding en het opbeurende deuntje.

Artisan hotel

Ondanks dat het Artisan hotel er eigenlijk al heel goed uitzag, gingen wij door naar het Anjara hotel. We reden het centrum uit en ergens een oprit op waarbij we dachten 'hmmmm weten we zeker dat het hier is?'. We moesten door een soort voortuin lopen naar de ingang om het hotel te zien en daar was het echt.

Het was een oud, typisch Malagasy (of eigenlijk Betsileo) gebouw met 6 verdiepingen. Bijna alles is van hout aan de binnen- en buitenkant. Ambositra staat bekend om de mooie meubels en andere houtsnijwerken die ze er maken. Dit zie je in het hotel overal terug. Het ziet er een beetje kitsch, maar wel authentiek uit. We sliepen op de bovenste verdieping, 6 trappen omhoog zonder lift. Er was bij mij geen licht en bij mijn ouders geen water. Een hotel met veel potentie, maar dit is toch vrij essentieel.

Anjara hotel

Na het uitstallen van de bagage begonnen we direct aan een wandeling naar de plek waar vroeger het paleis van de voorheen Betsileo Koning (Betsileo is een van de stammen op de hooglanden van Madagascar). Er lag een grote rots waarop hij destijds vermoord zou zijn door iemand van de Merina stam. Het is tot op heden dat mensen van de Merina stam (van rond de hoofdstad), deze rots niet mogen beklimmen.

We wandelde bergafwaarts naar een paar huizen waar een vrouw ons uitnodigde bij haar thuis. We namen het aanbod aan konden met de gids als tolk kennismaken met haar. Ze vertelde trots over haar kinderen en over hoe ze samen leven in de kleine gemeenschap daar. Het was een warm welkom en ondanks de taalbarrière, erg gezellig.

2 vrouwen die uit het raam kijken

Wij vonden het bijzonder om te zien hoe mensen hier leven. Dat is in elk land ter wereld zo anders, ook in Madagascar. Hier op de foto zie je weinig wat je ook ziet in Nederlandse huizen, behalve de huiskat die kopjes kwam geven en lief doen. Nadat hij wat te eten kreeg, ging hij er vandoor (Dat is herkenbaar toch?). Het is erg gastvrij dat deze mevrouw ons zomaar rondleidde in haar huis. Zouden wij dat ook doen in Nederland?

een keuken in Ambositra

Bezoek Ambositra als je wat meer wilt leren over de geschiedenis en de cultuur van Madagascar. De wandelingen zijn niet zwaar. Misschien een klein stukje een beetje klauteren, maar voor velen goed te doen. Met wat geluk wordt je bij iemand uitgenodigd voor een bezoek!40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page