top of page

Fianarantsoa

Fianarantsoa ligt op ongeveer 7 uur rijden van de hoofdstad. Het is de 3e grootste stad van Madagascar. ‘Fianarantsoa’ staat voor ‘Goed educatie’ aangezien er veel goede scholen zijn en een nationaal bekende universiteit net buiten de stad. Behalve onderwijs, speelt ook religie een grote rol in het leven van de Betsileo (de inwoners van de stad). Er zijn méér kerken dan scholen en er staat een groot Maria standbeeld boven op de berg. Samen met haar Zoon 'waakt ze over de stad.'

Kerk in Fianarantsoa

Wij verbleven in de homestay van Julienne en Patrick. Julienne ken ik al sinds 2015 en is een ambitieuze en hartelijke vrouw die je thuis laat voelen in hun huis. Patrick is iets verlegener, maar even vriendelijk. Je hebt je eigen eenvoudige kamer en je deelt de douche en de wc met iedereen die er verblijft. Ergens gaf het ons een kampeer gevoel en dat vinden wij prima. Van het uitzicht kan je geen genoeg krijgen.

Homestay Fianarantsoa

De stad is in tweeën gedeeld. De nieuwe- en de oude stad. De laatste is het mooiste. Huizen hier zijn tussen 1870 en 1900 gebouwd om het paleis van de koningin heen. Dit paleis staat er inmiddels niet meer omdat hij ooit is afgebroken, maar de huizen eromheen nog wel. Samen met gids Andy, zijn stagiaire, een vriend van mij en zijn oom maakte we een tour door de stad. Een bont gezelschap en met Frans, Nederlands, Engels en Malagasy communicatie kwamen we een heel eind.

Guided walk in Fianarantsoa

Je komt langs verschillende uitzichtpunten vanuit waar je de stad kunt overzien. We zagen onder anderen het stadion van de Malagasy rodeo (Savika in Malagasy). Een uit rood zand gegraven stadion waarin toeschouwers kunnen kijken hoe jongen mannen tegen een zeboe vechten tot ofwel de zeboe ofwel de man bewusteloos is. Mannen kunnen in dit station hun mannelijkheid bewijzen, en indruk maken op de vrouwen. Niet helemaal mijn type man geloof ik..

Uitzicht Fianarantsoa

Onze route leidde naar het Maria standbeeld bovenop de berg. Hiervoor moesten we een sleutel ophalen bij de verantwoordelijke van dit stukje land. In zijn huis was toevallig net het feest van een besnijdenis en de vriendelijke man wilde graag zijn net besneden kleinzoon aan ons voorstellen. Uit beleefdheid kwamen we mee naar binnen en niet snel daarna liet de man het half blote jongetje aan ons zien. Dit hadden we niet helemaal verwacht.. het was een beetje ongemakkelijk en we hebben ons toch maar geëxcuseerd en zijn verder gewandeld.

Maria beeld

Bij Maria stond er al een grote groep mensen te wachten op de sleutel om het beeld van dichtbij te mogen zien. Heel eerlijk, het standbeeld zelf is niet erg bijzonder. Het is meer de symboliek hiervan, het uitzicht op de stad en de wandeling ernaartoe dat de ervaring compleet maakt. Er zijn in Fianarantsoa ook andere wandelingen die leuk zijn om te maken. Je kunt ook met de gids overleggen om juist het plattenland te bezoeken. Dan krijg je een kijkje in de gemeenschappen om de stad heen.

balkon met uitzicht

Julienne en Patrick bieden het aller beste ontbijt van heel Madagascar aan. Inclusief vers fruit, een eitje en zelfgemaakte yoghurt. Dit allemaal vanaf het knusse balkonnetje van hun huis. Wij trokken vanaf hier door naar Ambositra waar we weer een mooie wandeling hebben gemaakt. Hierover lees je binnenkort meer.


Hou de website in de gaten voor de nieuwe blogs, je kunt mij natuurlijk ook volgen op instagram of Facebook .

Ben je ook benieuwd naar hoe een reis naar Madagascar er voor jou uit kan zien? Neem dan vooral contact op, samen met Martiniah help ik je graag met jouw mooiste ervaring naar dit bijzondere land.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page