top of page

Neem de trein in Madagascar!

Iets wat ik al wilde doen sinds 2015: de trein pakken! Het is er nooit van gekomen, tot deze reis! De uitspraak ‘Het gaat als een trein’ komt zeker niet uit Madagascar. Deze treinreis van Fianarantsoa tot Manakara duurt namelijk tussen de 8-36 uur, of je bereikt het eindstation helemaal niet. Klinkt aantrekkelijk? Niet echt. Waarom we hem dan toch namen? Het is echt een spectaculair mooie route waarbij je op plekken komt die met de auto bijna onbereikbaar zijn. Stiekem vinden we dit onzekere randje ook wel leuk juist in deze reis, vooral omdat wij wél zijn aangekomen ;).


Wij begonnen onze rit in Sahambavy. Het Lac Hotel is echt prachtig aan een meer waar je ook in kunt zwemmen. Het was wat te fris, dus deze keer hebben we dat niet gedaan. Daarnaast kun je hier ook de grootste theeplantages van Madagascar bezoeken en door de grote tuin van het hotel wandelen.

Lac hotel bungalows op het water

Het treinstation in Sahambavy is knus en gezellig en van alle gemakken voorzien (not). Het ziet er vrij duister uit eigenlijk en je kunt in kleine kraampjes wel wat snacks kopen en kant en klare broodjes. We hebben zelfs hier nog een kameleon gezien in een boom! Gelukkig is de sfeer wel gemoedelijk en wacht iedereen geduldig.

Het treinstation van Sahambavy

Vanuit het Lac Hotel wordt er al gezorgd voor treintickets in de luxe coupé van de trein. Je hebt je eigen stoel met nummer en we zaten aan de linkerkant (waar schijnbaar het uitzicht het beste is). De zit plek is in ieder geval comfortabel en het treinstel zelf is komt nog uit Zwitserland, de haltes staan nog overal benoemt.

Marjon in de trein naar manakara

De reis begon redelijk op tijd, rond half 9. Dat is al een hele prestatie dus we waren tevreden. Helaas bleef die vreugde niet erg lang. Vaak voor onbekende redenen stopte we best wel lang en soms hoorden we medewerkers met hamers op de remmen slaan, dit was vast normaal? Het maakte allemaal niet zoveel uit, wij waren voorbereid op het ergste en in Manakara aankomen was ons voornaamste doel.

Mama in de trein naar Manakara

We kwamen langs veel verschillende dorpjes waar we soms kort en soms lang stopte. Hier kon je van alles kopen. Bananen, peper, kippen, eenden, brood, vis. Vaak bij elk station was het net wat anders. Hoe meer richting het oosten, hoe meer peper er te vinden was. We hebben een kleine voorraad gekocht voor in Nederland.

Het Tolongoina treinstation

De omgeving veranderde continu. De kamerplanten die je in de Nederlandse tuinwinkels kunt kopen, hebben we hier allemaal in het wild gezien. Meestal veel groter dan dat bij ons in huis past. Rijstvelden, regenwouden, rivieren, watervallen het verveelde echt nooit. Daarnaast waren er vaak zoveel mensen te zien op en tussen de stations. Mensen leven hier van agricultuur en hun handel gaat vaak met de trein mee naar zowel Fianarantsoa (het meeste) als naar Manakara. Dit is interessant om te zien en erg levendig!

Groen uitzicht vanuit de trein

Uiteindelijk na 12 uur rijden kwamen wij in het donker aan in Manakara. We waren redelijk gesloopt, maar echt voldaan. Deze trein in Madagascar wil je echt niet missen. Hou er wel rekening mee dat de trein alleen rijdt op dinsdag en donderdag. Een dagje extra in Manakara is daarna helemaal niet verkeerd. Je kunt hier nog verschillende activiteiten doen zoals met een Pirogue op het kanaal van Pangalanes varen, of lekker een dagje niks doen.


Wil je ons vervolg van de reis lezen over ons verblijf in Ranomafana? Volg de website of Instagram/Facebook!

de Trein naar Manakara


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page